destilleren in opdracht

 

Het afgelopen destilleerseizoen heb ik een toenemend aantal verzoeken gekregen om aromatische planten te destilleren. Enerzijds om demonstraties te geven van het destilleerproces, daarvoor gebruik ik mijn kleine ketel.

En anderzijds om grotere hoeveelheden kruiden of planten te destilleren, waarvoor ik een grote destilleerketel beschikbaar heb. Ik kan dan de aangeleverde aromatische planten in één keer destilleren voor de opdrachtgever.

Ik reken in dagdelen voor de voorbewerking van de planten en voor de destillatie. Omdat ik mobiele destilleerketels heb kan ik naar de opdrachtgever toe komen.

 

Destilleren van planten

Bij het destilleren komt meer werk kijken dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Er zijn verschillende soorten voorbereidingen voor de stoomdestillatie afhankelijk van de soort plant en de delen van de plant, blad, bloem of wortel. Denk bijvoorbeeld aan laten drogen van de planten, of kleiner maken dmv een hakselaar, of andere manieren van verwerken. Vaak is dat een arbeidsintensieve klus waar goede afstemming voor nodig is.

De destillatie zelf, vraagt natuurlijk ook de nodige tijd en aandacht. Een destillatie duurt al gauw een paar uur.

 

Ik vind het leuk en interessant om me te verdiepen in de verschillende destilleerverzoeken en ze uit te voeren.

Ik schat het verwachte resultaat in van de destillatie en deel dit met de opdrachtgever. Ook adviseer ik over de oogsttijd en geef ik informatie over de eventuele voorbewerkingen die noodzakelijk zijn om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.

Verzoeken voor een destilleeropdracht kan via het contactformulier op deze website.


Kleine ketel

Grote ketel